Rekord: Shqiptarët në Zvicër për dy orë mblodhen 2 milionë CHF për xhaminë e re në Friburg

Bernë, 20 prill -Jemi deshmitare se diaspora e sotme shqiptare, kryesisht nga Kosova qe jetojne  dhe veprojne ne territorin helvetik jane viktime e politikave diskriminuse te regjmit jugosllav dhe i Serbise se diktatorit serb Miloshevic qe shqiptareve ju kishte shkaterruar gjithecka para viteve 1999, perfshire ketu shkolla e xhamia. Por sot keta ish-migrant e sotr qytetare te Zvicrës  jane shembull integrimi ne territorin helvetik te cilet jane berë te njohur dhe te sukseshëm jo vetem ne futboll por edhe ne arsim te cilet jot ne Zvicer kane 100 shkolla dhe 100 xhami, ne te cilat po ruhet dhe kultivohet kultuar dhe gjuha shqipe, kuie ne xhamia ligjeratat dhe lutjet behen edhe ne gjuhen shqipe, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Sipas Zyres Federale per Statistika (OFS) ne Zvicer aktualisht jetojne dhe veprojne 389.444 mjuslimane apo 8% sipas regjstrimit te vitit 2021 nga popullsia rezidente e përhershme e moshës mbi 15 vjeç.

Sipas shifrave të fundit nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) që datojnë nga viti 2019, 5.5% e banorëve të moshës 15 vjeç e lart deklarojnë se janë myslimanë në Zvicër, pra rreth 390,000 njerëz. Por numri i tyre keto kater vitet e fundit eshte rritur ne afro 400 mije.

Imami i Gjenevës Rijad Aliu uron festen e Bajramit komunitetit shqiptare dhe te huaj në gjuhen shqipe dhe tri gjuhë të tjera të Zvicrës